‘Kara’ boş, ‘te’ el anlamında olup, silahsız el olarak bütünleştirilir. ‘Kara’ aynı zamanda ‘sonu gözükmeyen boşluk’ olarak da ifade edilmektedir. En son şekillenmesi ve ifadesi ise ‘boş, silahsız el’ manasındadır. El, dünyanın pek çok kültüründe olduğu gibi Uzak Asya kültürlerinde de üretkenliğin sembolüdür. Zıtlık karşılığı olarak sıkılı yumruk gücün, çatışmanın sembolüyken; açık el üretkenliğin, erdemin, barışın ve dostluğun işareti olarak kabul edilir (Ying Yang örneği). Kısaca karate, yani ‘açık el’ sözcüğü iyi niyet olgusunun öne çıktığı, barışçıl bir hareket olarak ifade edilebilir.
KATA VE KUMİTE olmak üzere 2 alt branştan oluşur.
Obezite ile mücadele bilinci küçük yaşlarda oluşur.
Beyin, beden koordinasyonu ve mücadeleci bir yapı oluşur.
Özgüvene sahip bir birey olarak yetişmesini sağlar.
Özünde disiplin olması nedeniyle dikkat ve yoğunlaşma gelişir.
Programlı olma alışkanlığı ve disiplin anlayışı kazanır.
Enerji ve stresini atıp, sigara vb. kötü alışkanlıklardan uzak kalmasını sağlar.
Takım anlayışı ve dayanışmanın başarıya sağladığı katkı bilincini kazanır.
İnce uzun kas yapısı, esnek, atletik ve fit bir vücut kazanımı sağlar
İleriki yaşamında kendisiyle barışık, sağlıklı ve pozitif yaşam sürer.
Spor yapmaya engel herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkes yapabilir.
Goju-ryu : Okinawa kökenli Karate sitili olan Gōjū-ryū, Japonca Sert-Yumuşak Akımı anlamına gelmektedir. Tüm Karate stilleri içinde Çin Kökenli Savaş sanatlarından en çok etkilenen Gōjū-ryū'dur. Stilin ortaya çıkışı Okinawa Adasının Naha Kasabasından olan Kanryo Higashionna, (1850-1915)'ya dayanır.
Shotokan-ryu (YAPTIĞIMIZ STİL) : Günümüzde Japonya dışında en çok yayılmış stildir. Ryu kelimesi Japoncada metodoloji, metot, stil anlamına gelir. Adını stilin kurucusu olan Gichin Funakoshinin şiir yazarken kullandığı mahlasının, öğrencileri tarafından çalıştıkları Dojoya verilmesinden almıştır. Shoto Çam kokulu dalgalar, Kan ise okul anlamına gelir. Gichin Funakoshi'nin 1957'de ölümünden sonra, öğrencilerinden Masatoshi Nakayama Sensei 1949'da kurulan Japan Karate Association (JKA) bünyesinde Shotokan adıyla çalışmalarını sürdürürken, Shigeru Egami Shotokan'ın Funakoshi'nin mirasına spor karate anlayışını hakim kıldığı gerekçesiyle, geleneksel karate anlayışını vurgulayan Shotokai araştırma akımını kurmuştur. JKA Batı'da, özellikle ABD'deki prestiji sayesinde Shotokan'ı dünyada en çok tanınan stil haline getirirken, Shotokai'ın etkisi sınırlı kalmıştır. Bugün dünyadaki karatecilerin yaklaşık %25'i Shotokan stilini izlemektedir. Türkiye'de ise karatenin ilk yıllarından itibaren Shotokan açık bir egemenlik kurmuştur. Türkiye Karate Federasyonu spor karate faaliyetlerinin yaklaşık %95'i Shotokan stilindedir.
Wado-ryu : Hironori Ōtsuka (1892–1982) tarafından kurulmuştur. Wadō-ryū ismi üç bölümden oluşur: Wa , dō ve ryū . Wa "uyum" anlamına gelir, dō ( tao ile aynı karakter ) "yol" anlamına gelir ve ryū "okul" veya "stil" anlamına gelir. Uyum pasifizm olarak yorumlanmamalıdır; bu, bazen boyun eğmenin kaba kuvvetten daha etkili olduğunun kabul edilmesidir ve bu, sanatın dövüş zihniyetinin temelini oluşturur.
Shito-ryu : 1934 yılında Kenwa Mabuni (Mabuni Kenwa ) tarafından kurulan bir karate biçimidir. Shitō-ryū, karatenin çeşitli köklerini birleştirmeye çalışan bir kombinasyon stilidir. Bir yandan, Shitō-ryū, Shorin-ryū ve Shotokan gibi Shuri-te türevi stillerin fiziksel gücüne ve uzun güçlü duruşlarına sahiptir; diğer yandan, Shitō-ryū ayrıca Uechi-ryū ve Gōjū-ryū gibi Naha-te stillerinin dairesel ve sekiz yönlü hareketlerine, nefes gücüne ve sert ve yumuşak özelliklerine sahiptir . Shitō-ryū son derece hızlıdır, ancak yine de sanatsal ve güçlü olabilir. Buna ek olarak Shitō-ryū, Kenwa Mabuni tarafından geliştirilen ve Uke no go gensoku, Uke no go genri veya Uke no go ho olarak bilinen beş savunma kuralını resmileştirir ve vurgular.
SHOTOKAN KARATE LOGOSU
KUMİTE: "Kumite", bir kişinin "Kihon" ve "Kata"dan öğrenilen teknikleri kullanarak bir veya daha fazla rakibe karşı antrenman yaptığı karate bölümüdür.
KATA: Shotokan Karate, her biri hızlı ve yavaş veya kontrollü ve güçlü hareketlere kendi vurgusu olan 26 katadan oluşur.